Túszként Szudánban: 124 nap krónikája

Olaszország, Róma – Ahogyan arról korábban beszámoltunk, négy hónapig tartó fogság után sikerült kiszabadítani az augusztusban Szudánban elrabolt olasz önkéntest, Francesco Azzará-t. Jól van, különjárattal már megérkezett hazájába. A többi olasz túszért aggódik.

 

Az olasz önkéntest, aki az Emergency civil szervezettel dolgozott együtt egy szudáni kórházban, augusztus 14-én rabolta el három fegyveres férfi Nyala közelében. Arról, hogy kik és miért ejtették túszul, nem tudott senki. A szudáni hatóságok szerint váltságdíjért sem jelentkezett senki.

A 124 napos rabság után néhány nappal ezelőtt sikerült kiszabadítani Francesco-t egy szudáni helyi banda karmai közül. Azzará a hétvégén különgéppel repült Rómába és onnan Calabriai otthonába utazott.

Elmondása szerint a négy hónap alatt voltak különösen veszélyes és rémisztő pillanatok, de a körülményekhez és az ilyen esetekben általános szokásokhoz képest jól bántak vele. Meghatódott azokon az Olaszországban szervezett csoportokon és akciókon, amelyek érte és a családjával történő együttérzésből szerveződtek. Édesapja köszönetet mondott mind az olasz külügyminisztériumnak és munkatársainak, mind Giorgio Napolitano olasz államfőnek.

Egy szudáni újság információi szerint 180 ezer dollárt fizettek ki Francesco Azzará szabadon engedéséért cserébe. Az olasz és szudáni illetékesek, illetve az olasz külügyminisztérium és Giulio Terzi külügyminiszter cáfolta ezeket a híreszteléseket és tagadja bármilyen összegű váltságdíj kifizetését.

as2155Francesco Azzara kijelentette, hogy mindenekelőtt szeretné, ha azokat az állami és civilek által kezdeményezett erőfeszítéseket, amelyeket a kiszabadításáért tettek, megismételnék a régióban még mindig túszként fogvatartott többi olasz honfitársáért is. Azzara ezzel a megjegyzésével a már több, mint egy éve Algériában raboskodó Rossella Urru-ra célzott, akit állítólag az al-Kaida rabolt el tavaly októberben két spanyol munkatársával együtt. A napokban nyilvánosságra hozott rövid videó szerint életben van a 29 éves fiatal önkéntes.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez