Fegyverrel a szó ereje ellen Szudánban

Szudán, Kartúm – Újabb csapást mértek a hatóságok az ellenzékre Szudánban. Most a legnagyobb iszlamista ellenzéki párt napilapját tiltották be. Szudánban egyre nagyobb az elégedetlenség Omar al Bashir elnökkel és rezsimjével szemben.

 

 Szó szerint lerohanták az al-Rai al-Shaab napilap szerkesztőségét a szudáni biztonsági erők emberei. Az újság a Népi Kongresszus Párt tulajdonában van, ez a legnagyobb ellenzéki tömörülés Szudánban. A párt szóvivője azt mondta, hogy a biztonsági erők teljesen megszállták a szerkesztőség épületét és lefoglalták a kiadványokat, iratokat, egyéb dokumentumokat. A hatóságok nem adtak ki tájékoztatást az ügyben, ezért azt sem tudni, hogy mi váltotta ki az akciót. Az ellenzék szerint az ország vezetése fél a szólásszabadságtól.

A napilap egyébként a leghangosabb kritikusa Omar al Bashir elnöknek és rezsimjének. A hatóságok korábban többször is lefoglalták az újság néhány korábbi számát, de a szerkesztőséget békén hagyták. A szudáni újságírók többször is arra panaszkodtak, hogy a szudáni vezetés egyre nagyobb nyomás alatt tartja, folyamatosan zaklatja őket. Akik pedig kritizálni merészelik a vezetést, súlyos büntetésre számíthatnak.

A Szudáni Médiaközpont információi szerint a napilapot azért rohanták le, mert szakmai és etikai szabályokat sértett meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez