Tranzitországból drogfogyasztó lett Algéria

Algéria, Algír – Nagyjából 300 ezerre tehető a rendszeres drogfogyasztók száma Algériában. Az adatot egy civil szervezet hozta nyilvánosságra. A Kutatásfejlesztési és Egészségterjesztési Nemzeti Alapítvány kábítószer-ellenes küzdelmet indított az országban.

 

 Legalább 250 ezer, legfeljebb 300 ezer drogfogyasztó van Algériában. Ebben a számban nem szerepelnek az alkalmi kábítószer fogyasztók. A drogosok fele marihuánát füstöl, a másik fele egyéb tudatmódosító szerekkel bódítja magát. A civil szervezet elnöke, Muszatfa Khiati szerint, míg korábban egy jól meghatározható társadalmi csoport nyúlt a droghoz, addig mostanra szinte minden rétegben megtalálhatók a rendszeres és alkalmi fogyasztók is. A Kutatásfejlesztési és Egészségterjesztési Nemzeti Alapítvány most indít kampányt a drogfogyasztás megelőzésére és a fogyasztás visszaszorítására. Több helyi hírességet kértek fel a részvételre, így Hafid Derradzsi sportriportert és Szalima Szukari Afrika-bajnok dzsúdóst. A célcsoport az ifjúság, mert náluk a legnagyobb mértékű a droghasználat terjedése.

Algéria korábban csak tranzitországnak számított. Európa felé erre vezetett a csempészek egyik útvonala. Ám az elmúlt években egyre nagyobb mennyiségben terítenek kábítószert az országban. A hivatalos adatok szerint évente 64 tonna cannabist foglalnak le az algériai hatóságok.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez