Újra fenyegetőzik a halottnak hitt sejk Nigériában

Nigéria, Lagosz – ” Minden, ami most a szemed láttára történik, az Allah műve! Azért cselekszik így, mert Te nem hiszel benne! Te, Goodluck Jonathan pontosan tudhatod, hogy vele szembeszállni – az meghaladja a Te erődet!”

 Aki beszél a 15 perces videón, nem más, mint Abubakr Sekau sejk, a Boko Haram vezetője. A címzett Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan, aki keresztény és persze a 160 milliós nigériai nép, amely fele részben keresztény és fele részben muzulmán.

 

A sejk épp úgy öltözik, mint Oszama bin Laden, fején kefieh, keze ügyében egy Kalasnyikov géppisztoly. Ami igazán megrémíti a babonás nigériai publikumot az az, hogy hivatalosan három éve holttá nyilvánították a sejket. Akkor a kormányhadsereg megrohamozta a Boko Haram központját és mindenkit megöltek, a többi között Mohamed Juszufot, a Boko Haram alapítóját is. Ő megadta magát a hadseregnek, de fogságba esése után megölték. Ma már bánják, mert utóda, Sekau sejk nála sokkal veszélyesebb és vérszomjasabb! Ezt állítja róla Martin Ewi, dél- afrikai kutató, akit a francia közszolgálati France24 meginterjúvolt. A dél afrikai szakértő szerint Nigériában mindenki tudja, hogy Sekau nem viccel! Ha azt közli, hogy kiirtják a keresztényeket az északi muzulmán államokban, akkor nem a levegőbe beszél! És ami még rosszabb: a Boko Haram egyre népszerűbb az északi muzulmánok között. A hadsereg és a titkosszolgálat tisztjei között is vannak hívei.
Mit akar elérni a sejk? Nigéria kettéválását és Északon egy olyan új állam megteremtését, amely a sariat követi. Ez nemcsak vallási, de törzsi konfliktus is, a sejk mindig csak haussza anyanyelvét használja. Ezért Északról azok a törzsek is menekülnek, amelyek muzulmán hitűek, de nem haussza az anyanyelvük. A köztársasági elnök szerint ma súlyosabb a helyzet, mint a polgárháború kitörésekor, és ezt csak nehezíti a gazdasági válság, amely szembefordította a kormánnyal a szakszervezeteket Nigériában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez