Gyász és harag az egyiptomi futballtragédia után

Egyiptom, Kairó – Összecsapások voltak a tüntetők és a rohamrendőrök között Egyiptomban. A demonstrációkat a Port Szaidban történt futballtragédia váltotta ki. amelyben74 ember halt meg. Egyiptomban jelenleg háromnapos nemzeti gyász van.

 

A Port Szaid- ban történtek felkorbácsolták az indulatokat Egyiptomban, ahol napok óta tartanak az erőszakos megmozdulások. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a rendőrség tehetetlenül (vagy nagyon is tervszerű tehetetlenséggel) nézte végig a szurkolók véres összecsapását a stadionban. A jelenlegi vezetéssel szembeni ellenszenvet és elégedetlenséget csak fokozta, amikor kiderült, hogy a halálos áldozatok többségét megkéselték. A tüntetők főleg 20-an éves fiatalok voltak, akik különböző labdarúgó klubok „ultrái” közé tartoznak. Az „ultrák” többször is összecsaptak a rendőrökkel Kairóban. Az utcai harcok főleg a belügyminisztérium környékén voltak hevesek, az épületet a biztonsági erők emberi védik. A rendőrség betontömbökkel próbálta meg lezárni a minisztérium felé vezető főutakat, de a tüntetőket nem okozott problémát a torlaszok felszámolása.

Szuezben az „ultrák” megtámadtak egy rendőrállomást, ahol komoly verekedés tört ki. Egy helyi, neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy két ember meghalt, fejbe lőtték őket. A zavargásokban számos üzlet kirakatát betörték, egy bank épületét pedig lerombolták. A rendőrség eltorlaszolta a helyi biztonsági erők parancsnokságát és az Igazságügyi Minisztérium helyi kirendeltségét. A tüntetők közben gépkocsikat gyújtottak fel az utcán. Szemtanúk és kórházi források szerint Kairóban egy tüntető és egy rendőr halt meg. A két napja tartó erőszakos megmozdulásokban 400 ember sérült meg.

Az „ultráknak” politikai követeléseik is vannak. Több szabadságot és a katonai vezetés mielőbbi távozását követelik és jelezték, hogy kiállnak a „január 25-i” forradalom mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez