Zavargások önkéntes tűzhalál után Algéria nyugati részén

Algéria, Algír – “Gyújtsd fel magad, ha férfi vagy!” – szólt gúnyosan a rendőr egy utcai kereskedőnek, miután felborította annak polcát, amelyen szemüvegek voltak kirakva. A szerencsétlen fiatalembernek az egész árukészlete megsemmisült, ezért felgyújtotta magát.

 

 Temetése kedden volt Tiaretben és azóta rendszeresek az összecsapások a rendőrség és a helyi fiatalság között.

 

Több mint egy év telt el azóta, hogy Tunéziában hasonló eset történt és az ott forradalmat indított el. A Maghreb országaiban azóta sok követőre talált a tunéziai utcai árus. Januárban, Rabatban 4 állástalan fiatal diplomás gyújtotta fel magát, egy közülük meg is halt.70 munkanélküli fiatal azzal fenyegetőzött ugyancsak a marokkói fővárosban, hogy kollektív öngyilkosságot követ el, ha az állami kézben levő foszfátbánya társaság /OPC/ nem alkalmazza őket. Ők robbanóanyaggal akartak véget vetni az életüknek. A rendőrségnek az utolsó percben sikerült megakadályoznia a kollektív öngyilkosságot.
Algériát mindeddig kevéssé érintette az arab tavasz. Az első lázongásokra válaszul a kormány pénzt osztott a családoknak. Telt rá, hiszen az állami kézben levő olaj és földgázkitermelés szép pénzt hoz Algériának. A kormány most mégis attól tart, hogy az önkéntes tűzhalál lehet az a szikra, amely lángra lobbantja a forradalmat Algériában is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez