Egyre többen menekülnek Maliból

Mali, Bamako – Legalább ezer ember hagyta el Mali északi régióját, a szomszédos Burkina Fasoba menekültek. A térségben három hete robbantak ki a harcok a tuareg lázadók és a mali kormányerők között.

 

 Eddig körülbelül 1500 menekült érkezett az országba, sokan északról érkeztek, mások a fővárost hagyták el, mert „zaklatták” őket. A menekültek jelenleg két városban, Ougadougouban és Bobo Dioulassoban próbálják elszállásolni. A burkina fasoi hadsereg közölte, hogy helikoptereket vezényelt a mali határszakasz ellenőrzésére.

A tuareg lázadók január 17-én lendültek támadásba és azóta több települést elfoglaltak. A Vöröskereszt adatai szerint 10 ezer civil Nigerben, 4-5 ezer pedig Mauritániában talált menedéket. Az országban egyre nagyobb a feszültség a harcok miatt, sokan a kormányt teszik felelőssé. Közben megszaporodtak a támadások a tuareg közösségek ellen. Főleg Bamakóban rögzítettek a hatóságok és civil szervezetek olyan eseteket, amikor helyi lakosok bosszúból olyan boltokat és üzleteket támadtak meg és fosztottak ki, amelyek tuareg kereskedők tulajdonában voltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez