Ez a harc tényleg vérre, a vérért megy Dél-Szudánban

Dél-Szudán,Juba – A világ legfiatalabb állama rendkívül kedvezőtlen egészségügyi mutatókkal rendelkezik. Százak halnak meg a kórházakban csak azért, mert nincs az országban kiépített vérbank. A kormány ebben az évben határozott lépéseket kíván tenni a helyzet javítása érdekében.

 

A jelenlegi rendszerben a kórházaknak nincs közösségi vérbankjuk. Abban az esetben, ha valakinek vérátömlesztésre van szüksége, egyetlen esélye a családja.

Hiába tudnák a kórházi körülményeknek köszönhetően megmenteni egy ember életét sebészeti beavatkozással, nem tudják pótolni a beteg vérveszteségét, foglalja össze a tényeket Choul Kuma a Jubai Oktatókórház sebésze.

A Dél-szudáni kormány 2012-ben szeretne egy 300 literes nemzeti vérbankot kialakítani a kórházban, ami megoldhatná, vagy legalább csillapíthatná a problémát.

Az orvosok azonban attól tartanak, ez nem lesz elég. A szudániak körében elterjedt az a vélekedés, hogy aki vért ad, legyengül, elveszti erejét és a vér keveredése halált okozhat. Amíg a szudániak nem tudnak túllépni ezen a kulturális tabun, kicsi a siker esélye. Ezért is indítványozták az illetékesek egy felvilágosító kampány elindítását a lakosság körében. Emellett a külföld segítségét is várják a vérbank indulásához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez