Algéria gesztusokkal ellensúlyozza a Kadhafiak befogadását

Algéria, Algír – Oldódik a feszültség Algéria és az új Líbia között. Bár a kiváltó ok egyelőre megmaradt, a múlt heti líbiai diplomáciai fenyegetések után békülékenyebb hangra váltottak a felek.

 

Nem feltétlenül a kedélyek csillapítása volt az algériai külügyminiszter hét elejei, háromnapos líbiai látogatásának elsődleges célja, mindenesetre úgy tűnik, sikerült tompítani Tripoli nemtetszésének élét. Líbia nemrég azzal fenyegette meg a vele szomszédos országokat, hogy megszakít minden diplomáciai kapcsolatot, ha a Kadhafiakat továbbra sem adják ki az új líbiai hatóságoknak. Erre ugyan Algír továbbra sem hajlandó, de egyéb kedvezményekkel és támogatási ígéretekkel csillapította a líbiai vezetők haragját.

Ennek eredményként Algéria segíteni fogja Líbiát az új hadsereg és rendőrség megszervezésében. Mourad Medelci külügyminiszter azt is bejelentette, hogy ez a munka különösen fontos a határ őrizete miatt, a két országnak jelentős közös határa van a Szaharában. Medelci azt is kifejtette, hogy Líbiának megvannak az eszközei arra, hogy túljusson az átmenet fázisán, és Algéria ebben is kész támogatást adni. A külügyminiszter bejelentette, hogy a következő időszakban megsokszorozódnak a kétoldalú megbeszélések és immár nemcsak politika, hanem a gyakorlatiasabb intézményi szinten zajlik az együttműködés kiépítése.

Ugyanakkor Algéria továbbra sem beszél a Kadhafiak kiadatásáról, fenntartja, hogy a családtagok humanitárius okokból vannak az országban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez