Mali elnöke: az AQIM az igazi ellenfelünk, avagy egy kibelezett helyőrség története

Mali, Bamako – Amadou Toumani Touré, Mali elnöke megerősítette: nem kíván harmadszor is elnök lenni. Erről így nyilatkozott a Le Figaro című párizsi lapnak: „Én vagyok az alkotmány társszerzője. Az alkotmány kimondja, hogy az elnök csak két periódust tölthet el a hatalomban. Nem szeghetem meg a szavam!”

Elhalasztják-e az elnökválasztás első fordulóját, melyet április 29- re tűztek ki, hiszen az ország északi részén háború folyik a lázadók ellen?- kérdezte a cikkíró. „Az elnökválasztást meg lehet és meg is kell tartani! Csak a lakosság két százaléka él olyan területen, ahol nehézségek adódhatnak a szavazásnál. Nem szabad abba a csapdába beleesnünk, mint sok más afrikai országban, hogy a háborúra hivatkozva elhalasztjuk az elnökválasztást. Épp az kell, hogy a lázadókkal egy olyan elnök folytathasson párbeszédet, akinek erős legitimációja van a választások után!”- felelte az elnök. Majd az interjú így folytatódott.

– Mivel indokolja a fegyveres lázadást Északon?

– Ez a líbiai háború kedvezőtlen mellékhatása. Líbia volt Kadhafi után a világ legnagyobb szabadtéri fegyverraktára. Csak az nem hozott el onnan fegyvert, aki nem akart. Sok mali fegyveres harcolt Kadhafi oldalán, majd a bukás után hazatértek, de nem üres kézzel! Kb. 1000 harcedzett katonáról van szó, vannak tankjaik, tüzérségük, légvédelmi ágyúik, nehézgéppuskáik és rengeteg lőszerük. Mi felajánlottuk, hogy átvesszük a fegyvereket, ehelyett a tuareg felszabadítási front teljesen felesleges háborúba kezdett! De nem ők jelentik a fő gondot, hanem az AQIM, az al Kaida észak afrikai szárnya, amely együtt harcol velük, ellenünk …

– Mi történt Aguehok helyőrségben, januárban?

– Katonáink hősiesen küzdöttek, de elfogyott a lőszerük és megadták magukat. Erre a 70 kiskatonát megkötözték és megkezdődött a kivégzés. A feketéket egyszerűen hasra fektették és hátulról tarkón lőtték. A világosabb bőrűeket, tehát az arabokat és a tuaregeket úgy ölték meg, mint az áldozati bárányokat: elvágták a torkukat! Aztán pedig kibelezték őket! Ez háborús bűntény! Hol van a hágai nemzetközi bíróság? Hol a nemzetközi közvélemény? Biztos forrásokból tudjuk, hogy a kivégzést az AQIM fegyveresei hajtották végre! Ők az igazi ellenségeink!

– Hajlandó tárgyalni a tuareg lázadókkal?

– Nem szeretem a tárgyalás szót, én inkább dialógust mondok. De Észak függetlenségéről nem lehet szó! Ez nem vitakérdés! Ragaszkodom Mali területi integritásához!- mondta a párizsi Le Figaronak Amadou Toumani Touré, Mali elnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez