Meghalt III. Senuda, a kopt pápa

Egyiptom, Kairó – Nagy veszteség ez Egyiptom nemes népének, mind a muzulmánoknak, mind pedig a keresztényeknek- így búcsúzott a koptok vallási vezetőjétől, a 88 éves korában elhunyt III. Senuda pátriárkától Ali Gomaa mufti.

 

 A vezető kormánypárt, amely a Muzulmán Testvériség támogatását élvezi, szintén méltatta a kopt vezető jelentős szerepét Egyiptom életében.

 

III. Senuda 1971 óta állt a kopt egyház élén és vaskézzel kormányozta azt. Konzervatív volt: szigorúan elutasította például a válást! Hangsúlyozta a kopt egyház teljes szuverenitását, nem ismerte el sem Róma, sem pedig a keleti keresztény pátriárka fennhatóságát. Szembe került Szadat elnökkel is, aki felfüggesztette őt tisztségéből. III. Senuda ugyanis nem helyeselte a nyitást Izrael felé, és azt sem, hogy Szadat jó kapcsolatokra törekedett a Muzulmán Testvériséggel. Mubarak elnök helyezte vissza tisztébe a kopt pápát, aki Szent Márk örökösének tekintette magát.
A kopt közösség hivatalosan 10 millió főből áll, de ez a létszám csökkent az elmúlt időszakban. Sok kopt keresztény ugyanis kivándorolt Egyiptomból, mert az iszlám pártok előretörésétől megijedt. Nem is alaptalanul:2011 elején a kopt újév alkalmából merényletet követtek el egy kopt keresztény templom ellen Alexandriában, több mint húsz ember meghalt és sokan megsebesültek.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez