A nyugat-afrikai államok csapatokat küldenek Maliba és Bissau Guineába

Mali, Bissau Guinea – Erről döntött a rendkívüli csúcstalálkozó Abidjanban. A külföldi csapatoknak hamarosan meg kell érkezniük, mert a csúcs azonnali beavatkozás mellett döntött. A cél az, hogy kiszorítsák a puccsistákat a hatalomból és helyreállítsák az alkotmányos rendet a két afrikai országban.

 

Maliban 12 hónapos átmeneti kormányzás alakult ki, ennek végén elnökválasztást és parlamenti választást kell tartani. Megalakult a kormány egy neves csillagász vezetésével, de a kulcspozíciókban katonatisztek vannak. A puccsisták több számukra kellemetlen politikust őrizetben tartanak. Az ő szabadon bocsátásukat is követelik a nyugat-afrikai államok éppúgy, mint azt, hogy a régi elnök, Amadou Toumani Touré visszatérhessen a hazájába. Ő jelenleg Szenegálban él.

 

Indítanak-e háborút Észak-Mali felszabadítására? Egyelőre nem! A külföldi csapatok célja a belpolitikai helyzet stabilizálása Bamakóban. A nyugat-afrikai államok amellett vannak, hogy tárgyalások útján rendezzék Észak-Mali ügyét. Ha azonban ezek nem vezetnek eredményre, akkor szó lehet harcoló alakulatok küldéséről is Maliba.
Bissau Guineába 500-600 külföldi katona érkezik. Az ő feladatuk is a civil kormányzás helyreállítása. A nyugat-afrikai államok követelik a régi elnök és miniszterelnök kiengedését a börtönből. A miniállam a kábítószercsempészet egyik fő központja Nyugat-Afrikában, így óriási pénzekről is szó van, de erről senki sem nyilatkozott Abidjanban, ahol arról döntöttek, hogy azonnali hatállyal nyugat-afrikai csapatokat küldenek Maliba és Bissau Guineába.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez