Meghalt a lockerbie-i merénylő

Líbia, Tripoli – Elhunyt a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök. Abdelbaszet al-Megrahi rákos volt, ezért három éve kiengedték a skóciai börtönből, ahol életfogytiglani szabadságvesztését töltötte. Visszatért Líbiába, ott érte a halál.

1988. december 21-én a PAN AM 103-as London-New York járata a skóciai Lockerbie fölött, a heathrowi indulás után fél órával eltűnt a radarok képernyőjéről. Kilenc kilométeres magasságban egy körülbelül 400 grammos plasztik bomba robbant fel a gépen. A repülő több darabra szakadt, az utasok – közöttük egy magyar család négy tagja – azonnal meghaltak. Egy 91 tonna kerozint tartalmazó szárnydarab Lockerbie-re zuhant, tizenegy embert ölt meg. Több hónapnyi nyomozás után fejtették meg az ügynökök, hogy a merényletet Líbiából szervezeték. Az ok állítólag egy 1986-os légitámadás volt Tripoli ellen, amelyben meghalt Kadhafi ezredes nevelt lánya. Az elkövető Abdelbaszet al-Megrahi líbiai ügynök volt. A robbantót elfogták és a skót bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. 2009 augusztusában szabadlábra helyezték rákbetegsége miatt, és a skót orvosok szerint akkor már csak pár hónapja volt hátra.

Al-Megrahi hazatért, Líbiában nemzeti hősként köszöntötték. A merénylő szabadon engedését az áldozatok hozzátartozói, amerikai és brit politikusok erőteljesen bírálták, a skótok válaszul az orvosi szakvéleményekre hivatkoztak. Mások azzal vádolták Londont, hogy gazdasági érdekek miatt engedte futni al-Megrahit. London ezt határozottan tagadta.  A sorozatos bocsánatkérések ellenére a felkorbácsolt érzelmeket nem sikerült lecsillapítani. Al-Megrahi hazatérését követően olajat öntött a tűzre azzal, hogy perrel fenyegette Nagy-Britanniát, mert szerinte jogtalanul tartották fogva. Líbia azóta elbukott vezére, Kadhafi kiállt a titkos ügynök mellett, azt hangoztatta, hogy a PAM AM 103-as elleni merényletet a CIA követte el, az al-Megrahi elleni büntetőeljárást pedig Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök és Ronald Reagan volt amerikai elnök utasítására kreálták. 
Megrahi tavaly decemberben adott nyilatkozatában azt állította, hogy ártatlanul ítélték el. Az ügyről Líbia új vezetői sem hoztak nyilvánosságra új bizonyítékokat. Megrahi 60 éves volt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez