Gyerekeket toboroz a „Kongói Terminátor”

Kongó Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A Human Rights Watch legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy Bosco Ntaganda tábornok ismét gyerekkatonák toborzásába kezdett. A HRW zerint Kongó keleti régiójában addig nincsenek biztonságban a civilek, amíg Ntaganda szabadlábon van.

 

 Anneke Van Woudenberg, a HRW afrikai szakértője elmondta, hogy Bosco Ntaganda tábornok ismét háborús bűnöket követ el Kongóban. A tekintélyes civil szervezet információi szerint április 19. óta legalább 150 gyereket szakítottak el a családjuktól, akaratuk ellenére. A gyerekeket az otthonukból, az iskolákból, néha egyszerűen az út széléről vagy a termőföldekről hurcolták el. Az ellenálló vagy a lassan menetelő gyerekeket ütik-verik a toborzók. Egy 17 éves diák elmondta, hogy Ntaganda csapatai Kingi közelében 32 társát hurcolták e, a Mapendano iskolákból. Április 29-én, Kilolirwe közelében pedig úttorlaszokat állítottak fel a dezertőr csapatok és 22 tutszi fiatalt vittek el erőszakkal. A toborzás miatt rengeteg fiatalt menekítettek ki a térségből, a többség a szomszédos Ruandába menekült. . Egy anya a HRW-nek elmondta, hogy Ntaganda személyesen is jelen volt, amikor a gyerekeket elvitték a falujából. Arra buzdította a helyieket, hogy adják oda gyermekeiket, hogy harcoljanak. Szemtanúk azt mondták, hogy kongói hadsereggel vívott összecsapásokban legalább 7 gyerekkatona meghalt.

 A HRW információ szerint főleg teherhordásra alkalmazzák a gyerekeket, de a frontvonalakra is ők szállítják a lőszert. Élelmet és vizet pedig alig kapnak. A becslések szerint Ntagandának körülbelül 300 – 600 hadrafogható katonája van, akik azután dezertáltak a kongói hadseregből, miután értesültek arról, hogy a központi vezetés elrendelte Ntaganda letartóztatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez