Egyiptom a káosz küszöbén

Egyiptom, Kairó –  “Az elnökünket akarjuk! A Katonai Legfelső Tanács takarodjon!”- skandálták a Muzulmán Testvériség hívei a próféta zöld zászlaja alatt a Tahrir téren Kairóban. A pénteki ima után hatalmas tömegtüntetés várható a hadsereg ellen, amely elhalasztotta az elnökválasztás eredményének bejelentését.

Csütörtökön kellett volna eredményt hirdetni a párharcban, de 400 panasz érkezett választási csalás ügyében. Ezeket kivizsgálják és azután, a törvény szerint négy napon belül kell hirdetni az eredményt. Szakértők szerint a nagyvárosokban Safik tábornok, Mubarak utolsó miniszterelnöke nyert, vidéken viszont tarolt a Muzulmán Testvériség.

 

Az iszlamista szervezet most is vidéki híveit mozgósította, ők tüntettek elsősorban Kairóban a Tahrir téren. Egy tüntető így összegezte véleményét a France24 televíziónak: “A Sinai félszigetről jöttünk a barátaimmal, autóval. A mi elnökünk Mohamed Morsi! Ő nyerte a választást, és ezt a hadsereg is tudja. Ezért halasztották el az eredmény közzétételét. De ezt mi nem fogadjuk el, mint ahogy azt sem, hogy a parlamentet feloszlatták. Arról sem lehet szó, hogy elnökünk báb legyen a hadsereg kezében! Teljes jogkörrel rendelkező elnököt akarunk, és készen állunk a konfrontációra a hadsereggel! Nem hagyjuk, hogy elrabolják a forradalmunkat!”
Egyes szakértők szerint pont erre játszik a hadsereg. Ha ugyanis polgárháborús helyzet alakul ki, akkor újra be lehet jelenteni a rendkívüli állapotot Egyiptomban, ahol azt csak nemrég szüntették meg. Eszerint az elemzés szerint a hadsereg az algériai példát másolná le. Ott a választásokon győztes iszlamista pártot törvényen kívül helyezték, és a nagyhatalmak csendes támogatásától kísérve katonai diktatúrát vezettek be. Kaotikus időszak következett ezután, mert a feldühödött iszlamisták terrorakciók sorozatát indították meg a hatalom ellen, amely a maga részéről hasonló brutalitással válaszolt.
Csakhogy Algériában az olaj és a földgáz lehetővé tette az ország stabilitásának megőrzését, Egyiptom 85 millió polgárának életszínvonala a forradalom óta állandóan csökken. A fő bevételi forrás a turizmus lenne, ha a permanens forradalomról szóló televíziós tudósítások nem riasztanák el a nyaralni vágyókat a fáraók földjéről …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez