Fejcserék és helycserék a nigériai erőszakszervezeteknél

Nigéria, Abudzsa –  Sambo Dasuki nyugalmazott ezredes lett Nigéria elnökének új biztonsági főtanácsadója. A tekintélyes férfiú élvezi a hadsereg támogatását is, de ami legalább ennyire fontos: unokatestvére Sokoto szultánjának! A nigériai muzulmánok között a szultán a legnagyobb tekintéllyel rendelkező vezető.
Az elnök, Goodluck Jonathan déli és keresztény, a főtanácsadó északi és muzulmán. A vallásilag megosztott, több mint 160 milliós országban ennek nagy jelentősége van. A Boko Haram nevű iszlamista szervezet ugyanis ketté akarja osztani az országot, és Északon be kívánja vezetni a sariat.
Múlt vasárnap újabb merényleteket hajtott végre az iszlamista szervezet keresztény templomok ellen. Ezt követően keresztény fiatalok meglincseltek néhány ” terroristagyanús ” muzulmánt. A hivatalos jelentés szerint 52- en meghaltak és több mint 150- en megsebesültek. A valóságos helyzet ennél állítólag sokkal rosszabb.
Emiatt rendkívüli biztonsági tanácskozást tartottak az elnök irányításával a fővárosban, Abudzsában. Menesztették a régi biztonsági főtanácsadót és a hadügyminisztert. Új intézkedéseket is előirányoztak, de ezeket egyelőre nem közölték .A nigériai kormány tárgyalni szeretne a Boko Haram szervezettel, de az egyelőre nem mutat hajlandóságot erre.
Közben az Egyesült Államok a terroristák feketelistájára helyezte a Boko Haram három vezetőjét. Washingtonban arra hivatkoztak, hogy ők kapcsolatot tartanak az AQIM-mal, az al Kaida észak-afrikai szárnyával. Az AQIM szerepel a terrorista szervezetek listáján, a Boko Haram viszont nem. Nigéria kifejezetten kérte az Egyesült Államokat, hogy ezt ne tegye meg, mert igen megnehezítené a tárgyalásokat a Boko Harammal, amely iszlám államot kíván létrehozni Nigéria északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez