A miniszterelnök még az idén választatna Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Akár még ebben az évben új választásokat tarthatnak Tunéziában. Erre utalt az ország miniszterelnöke abban az interjúban, amelyet három francia sajtóorgánumnak adott.

 

Hamadi Jebali az RFI, a TV5 és Le Monde újságírójával ült le egy beszélgetésre. A tunéziai miniszterelnök reményét fejezete ki, hogy az Alkotmányozó Nemzetgyűlés októberre elfogadja az ország új alaptörvényét. A kormányfő szerint nagy szükség van az Alkotmányra, és mindenkit arra biztat, hogy mihamarabb készüljenek el vele. Jebali ennek kapcsán elmondta, hogy az eredetileg 2013. márciusára tervezett választásokat előbbre is hozhatnák, akár már 2012 végére. Az leendő Alkotmánytól függ, hogy csak törvényhozási, vagy elnökválasztást is tartanak-e.

Az interjúban szóba került az elmúlt hetekben tapasztalt, a szalafisták számlájára írt erőszakhullám is. Ezzel kapcsolatban a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az emberek nem egy másik bolygóról érkeztek, hanem ők is tunéziaiak, akik sokak véleményét képviselik. Ugyanakkor jelezte, a szalafisták tévednek akkor, ha azt hiszik, erőszakkal megoldhatják a problémákat. A kormányfő felhívta a szalafisták figyelmét a demokrácia eszköztárára, amely szintén hatásos a társadalommal való párbeszédben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez