A hadsereg a jövőben nem tartóztathat le civileket Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Így döntött a bíróság Kairóban, ahol több emberi jogi szervezet fordult ezzel a kéréssel a hatóságokhoz. Az igazságügyi miniszter ugyanis június 13-án kiadott egy rendeletet, mely szerint a katonai rendészet és az elhárítás emberei letartóztathatnak civileket is Egyiptomban!

Miért volt erre a rendeletre szükség? Azért, mert Egyiptomban megszűnt a rendkívüli állapot, amely lehetővé tette a titkosszolgálat korlátlan működését az élet minden területén. Mubarak elnök harmincéves uralma alatt mindvégig érvényben volt a rendkívüli állapot. Ezt a forradalmi rendszer csak május végén szüntette meg oly módon, hogy nem hosszabbította meg a hatályát.

 

A pártok és az emberi jogi szervezetek sok beadvánnyal bombázzák a bíróságokat azzal a céllal, hogy az szüntesse meg a hadsereg előjogait a közéletben Egyiptomban. A bíróságok a politikai harc szinterei lettek, miután Kairóban az alkotmánybíróság törvénytelennek minősítette a parlamenti választásokat, és ezt követően a hadsereg feloszlatta a parlamentet.
A Legfelső Katonai Tanács ezt követően több ” alkotmánykiegészítő módosításról  ” döntött, ezeket azonban a politikai pártok többsége nem fogadja el. A bonyolult alkotmányjogi helyzetben a nemrég megválasztott köztársasági elnöknek, Mohamed Morszinak kell megtalálni a megoldást Egyiptomban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez