Titkos izraeli- egyiptomi tárgyalások Kairóban

Egyiptom, Kairó – Netanjahu izraeli kormányfő különmegbízottja a hétvégén Kairóban tárgyalt Tantaui marsallal és több más katonai vezetővel. Yitzhak Molcho a hírek szerint átadta Netanjahu kormányfő levelét Mohamed Morszinak.

Egyiptom új köztársasági elnöke, aki a hét végén tette le az esküt, állást foglalt amellett, hogy Egyiptom a jövőben is tartsa be a korábban megkötött nemzetközi szerződéseket. Levelében Netanjahu állítólag arra szólítja fel Egyiptom elnökét, hogy nyilvánosan foglaljon állást az egyiptomi- izraeli békeszerződés ügyében. Korábban a Muzulmán Testvériség, melynek Morszi az elnökjelöltje volt, bírálta a szerződést. 1981-ben a Muzulmán Testvériség “harcosai” gyilkolták meg Szadat elnököt, amiért az megkötötte a békeszerződést Izraellel.

 

Az izraeli különmegbízott az egyiptomi katonai titkosszolgálat vezetőjével is találkozott. Ott elsősorban a Sínai félszigetről esett szó. Egyiptom és Izrael határterületén egyre rosszabb a közbiztonság, rendszeresen elrabolják a turistákat. A beduin törzsek egy része állítólag együttműködik az al Kaidával is, ez aggasztja az egyiptomi titkosszolgálatot éppúgy, mint Izraelt.  Jeruzsálemben a kormány sem cáfolni sem megerősíteni nem volt hajlandó Molcho misszióját mondván ” az illető sokat utazgat, és a miniszterelnök kabinetirodájának ezekkel az utakkal kapcsolatban semmilyen mondanivalója sincs.”
Izrael kormányát azért is aggasztja, hogy Egyiptom új elnöke a Muzulmán Testvériség egyik vezetője, mert a gázai övezetben uralkodó Hamasz igen szoros kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel. A Hamasz pedig nem ismeri el Izrael létét, és a jeruzsálemi kormány attól tart, hogy a jövőben komoly támogatást kaphat Egyiptomtól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez