Szerepelhet-e a képernyőn Mohamed próféta?

Egyiptom, Szaúd-Arábia, Rijad –  Szaúdi szuperprodukció Omar kalifáról, Mohamed próféta harcostársáról- ez a ramadan televíziós szenzációja Egyiptomban és több más arab országban. Ilyenkor rengetegen nézik a tévét, óriási a reklámbevétel. Csakhogy az egyiptomi és szaúdi vallási hatóságok szerint istenkáromlás a prófétát és harcostársait a képernyőn szerepeltetni!

Fatvát bocsátott ki a kairói Al Azhar egyetem, amely az iszlám teológia fellegvára és a szaúdi vallási hatóság, mely szerint az Omar szuperprodukció sérti a Korán tanítását azzal, hogy hús-vér színészek alakítják a prófétát és harcostársait.   Omar Ibn Al Kattab a próféta jobbkeze és utóda volt. Ő hódította meg Damaszkuszt és Jeruzsálemet. A szaúdi szuperprodukció 10 arab ország színészeit és televíziósait alkalmazta, több mint 30 ezer embert! 31 epizód van, amely a ramadan televíziós szenzációja, ha le nem veszik a műsorról.

A szaúdi szuperprodukció persze azért óvatos is volt. Igen befolyásos és tekintélyes vallási tanácsadót alkalmazott. Juszef Al Karadui egyiptomi teológus jóváhagyta a szuperprodukciót Omar, a második kalifa életéről. Arra hivatkozott, hogy a Korán nem tiltja a történelmi személyiség ábrázolását…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez