Fanatikus mali milícia főnök a mecsetben: ezentúl az iszlám törvényét alkalmazzuk Gao városában

Mali, Gao  –    Vitát hirdetett a sariáról Gao központi mecsetében a MUJAO nevű iszlamista szervezet. De vita az nem volt: a fegyveres milícia vezére közölte, hogy ezentúl az iszlám törvénye az úr és annak,ha kell erővel is érvényt szereznek. A több mint negyven helyi vallási vezető némán hallgatta a kinyilatkoztatást…

A vezér, Abdel Hakim személyesen jött el a mecsetbe, hogy bejelentse: újra érvényes a saria Gao városában. Két nappal korábban levágták egy tolvaj kezét a piactéren. Ez ellen a helyi fiatalok tiltakoztak. Most ők is megfélemlítve hallgatnak.

  Pedig a vezér, aki szerdán találkozott Burkina Faso külügyminiszterével Gaoban, még békülékeny húrokat pengetett. A közvetíteni kívánó külügyminiszternek azt mondta, hogy nincs szervezett kapcsolatuk az AQMI – val, az al Kaida észak-afrikai szárnyával. Ebből Burkina Faso külügyminisztere azt a következtetést vonta le, hogy a MUJAO mérsékelt szervezet, amellyel lehet tárgyalni.
  Mali fővárosában viszont harcias választ adtak. A tájékoztatási miniszter katonai akciót sürgetett, amely megtisztítja Mali északi részét a terroristáktól. A nyugat-afrikai államok szervezetének tagállamai újabb konferenciát hívtak össze a mali válság rendezésére. Ennek pénteken meg kellett volna kezdődnie, de elhalasztották vasárnapra. A tanácskozáson a diplomatákon kívül a vezérkari főnökök is részt vesznek.
  A nyugat-afrikai államok szövetsége vállalta, hogy 3000 katonát  küld Maliba. Mint kiderült, egy négylépcsős tervet már kidolgoztak. Eszerint az első lépésben a külföldi katonák a mali vezetők biztonságát garantálnák Bamakóban. Másodszor: hozzákezdenének a mali hadsereg újraszervezéséhez. Harmadszor: a mali hadsereggel együtt megtisztítanák az ország északi részét a fanatikus iszlamista milíciáktól. A negyedik lépcső pedig azoknak a menekülttáboroknak a biztosítása lenne, amelyekben az Észak-Maliból elmenekült lakosság vegetál.
  “Az idő sürget, mert a terroristák mindennap erősebbek lesznek!”- mondta Mali tájékoztatási minisztere. Ebben minden bizonnyal igaza van. De jól jellemzi a mali hadsereg pillanatnyi állapotát, hogy a vezetők külföldi katonákra kívánják bízni a saját biztonságukat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez