Hol vannak Mubarak milliói vagy milliárdjai?!

Egyiptom, Kairó –  A BBC és a Guardian című lap ennek próbált utána járni, mert kiderült, hogy a vagyon nagy része valószínűleg Nagy Britanniában volt, és még ma is ott van, bár a brit kormány gyors és határozott akciót ígért Mubarak bukásakor.

Svájc fél nap alatt zárolta az ex elnök vagyonát, Londonban ehhez 37 napra volt szükség… Ezalatt a pénzt nagyon sokfele átutalhatták, és nem biztos, hogy feltétlenül külföldre. A londoni Cityben ugyanis szeretik kezelni a diktátorok pénzét, akár hatalmon vannak, akár nincsenek…
   Mekkora vagyont gyűjtött Mubarak elnök és családja hosszú uralkodása alatt? A BBC szerint milliárdokról van szó dollárban vagy fontban. A BBC arab nyelvű műsora hétfőtől kezdve részletesen vizsgálja azt, hogy mi is lett a milliárdok sorsa. Az biztos, hogy Egyiptom népe nem kapott belőle tulajdonképp semmit.
  A londoni Cityben továbbra is működnek olyan cégek, melyek tulajdonosa Gamal Mubarak, a “trónörökös”. Tíz millió fontos háza a Harrods áruház közelében továbbra is úgy van bejegyezve, mint a Medinvest cég központja. Ennek a cégnek nemcsak a tulajdonosa a Mubarak család, de Gamal Mubarak a vezérigazgató. Vagyona még sincs befagyasztva Nagy Britanniában. A család nevén még egy luxusingatlan van az előkelő Chelsea városrészben.
  Mindeközben Hoszni Mubarak elnököt életfogytig tartó börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték Egyiptomban idén júniusban. Több más hívét is elítélték, többet közülük távollétében. Az ő pénzük is Londonban van, sőt ők maguk is itt élvezik az egyiptomi “privatizáció ” gyümölcseit. Az elnök családja és közeli barátai különösen sok pénzt szereztek azzal, hogy privatizálták az állami vagyont a Mubarak bukása előtti években. Ezt a pénzt elvben Egyiptom visszaköveteli, de eddig nem kapott semmit sem! Kairóban sem nagy a túlbuzgalom ebben az ügyben, mert túlságosan is sokan voltak érdekelve a ” privatizációban”.
   Mindent összevéve a BBC és a Guardian közös vizsgálata azt derítette ki, hogy Svájcban 550 millió fontot zároltak Mubarak és hívei vagyonából, Nagy Britanniában ennek mindössze az egy ötödét! Pedig itt sokkal több pénzt tartott Egyiptom ex elnöke és a családja. De a zárolt vagyont sem kapta még vissza Egyiptom. Amely a Nemzetközi Valutaalappal kötött nemrégiben szerződést, hogy a pénzügyi csődöt elkerülje …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez