Kongó embargót sürget Ruanda ellen

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongó vezetés azt szeretné, hogy nemzetközi kereskedelmi  szankciókat vezessenek be Ruanda ellen.

 A kongói vezetés a ruandai ásványkincsek kereskedelmére akarja bevezetni az embargót. Kinshasa szerint csak így lehetne megakadályozni, hogy Ruanda beavatkozzon a kívui krízisbe. Ennek érdekében megkérték az amerikai vállalatokat, hogy függesszék fel kereskedelmüket Ruandával. A kongóiak a briteket is felszólították, hogy ne vásároljanak Ruandából származó ásványi anyagokat. Az amerikai Securities and Exchange Commision azt felelte, nincs felhatalmazása arra, hogy embargót rendeljen el egy országgal szemben.  A brit ITRI ipari szervezet csupán annyit közölt, hogy konzultál partnereivel az ügyről.

A ruandai vezetés nem nyilatkozott.A kinshasai vezetés azzal vádolja a szomszédos országot, hogy támogatja az M23 lázadó szervezetet,  amelynek fegyveresei Észak-Kivuban harcolnak a kongói hadsereg ellen. A két ország közötti egyre feszültebb a kapcsolat. Nemrég az ENSZ is azzal vádolta meg Ruandát, hogy bele vatkozik az észak-kívui krízisbe. A kigali vezetés folyamatosan cáfolja a vádakat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez