Francia állampolgárok az AQMI harcosai között Mali északi részén

Mali, Franciaország, Párizs   –    Két harmincas éveiben járó francia állampolgárt ismertek fel a francia hírszerzés szakértői azon a fotón, amely az al-Kaida észak-afrikai szárnyának táborában készült Mali északi részén. A fényképet a párizsi Le Monde közli, de a neveket – érthető okokból – nem írja meg.

A francia hírszerzés és kémelhárítás már régóta gyanította ezt, mert attól tart, hogy az AQMI előbb-utóbb francia területre is kiterjeszti a tevékenységét. A Le Monde-nak nyilatkozó szakértő szerint ettől egyelőre nem kell tartani, mert az AQMI most be akar rendezkedni Mali északi részén, és erre koncentrálja az erőfeszítéseit.

  Az AQMI fogságában jelenleg hat francia túsz van, egyikük részben magyar származású, a Vajdaságban született. Az al-Kaida észak-afrikai szárnya azzal fenyegetőzik, hogy megöli őket, ha Franciaország támogatja az afrikai országok katonai akcióját Észak-Mali felszabadítására. A korábban kiszabadult túszok beszámoltak arról, hogy franciául kiválóan beszélő tagjai is vannak a terrorista szervezetnek, de a francia hírszerzés eddig úgy vélte, hogy ők csak tolmácsok. Most kiderült, hogy éppoly harcosok, mint a többi fanatikus fegyveres. A kémelhárítás attól tart, hogy később olyan akciókat hajthatnak végre mint Mohamed Merah. A fiatal algériai származású francia terrorista tavasszal hat embert megölt Toulouse városában és környékén.
  Mit tesz most a francia hírszerzés, hogy kiderült : francia állampolgárok is vannak az AQMI soraiban?  A Le Monde szerint elsősorban Algériára fognak nyomást gyakorolni. Az AQMI vezetőinek döntő többsége ugyanis algériai állampolgár. Ugyanez a helyzet azokkal a tuareg vezetőkkel is, akik az Ansar Dine nevű tuareg iszlamista szervezetet irányítják Mali északi részén. Algéria Mali ügyében külön utakon jár annak ellenére, hogy a terrorista szervezetek az ő diplomatáit és állampolgárait is fenyegetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez