Verés, éheztetés, kikötés – ghánai gyógymódi mentális betegeknek

Ghána, Accra – Embertelenül bánnak a mentális betegekkel a kórházakban és a gondozó központokban. Sokakat éheztetnek, kikötöznek. A Human Rights Watch friss jelentése szerint a kínzásokban a vallási szervezetek támogatásával működő gyógyító központok járnak élen, de az állami kórházakban is megverik a betegeket.

 Az nemzetközi jogvédő szervezete jelentése szerint a különböző lelki gondozó központokban a legnagyobb a baj. Ezeket másképp imádkozó táboroknak is hívják. Az itt élő különböző súlyosságú mentális betegeket a gondozó személyzet gyakorta a tűző napra köti ki egy fához. Sokszor hetekig éheztetik őket. Ezt a terápia részének tekintik az egyébként önjelölt próféták, akik szintén gyógyító céllal megtagadják a betegeiktől a gyógyszereiket. A táborokat különböző vallási szervezetek pénzelik. A helyzet azonban nem jobb abban a három kórházban sem, ahol fogadják a mentális betegséggel küzdőket. Ezekben zsúfoltság uralkodik, a szükséges eszközökből pedig állandóan hiányzik valami. Az ápolók pedig rendszeresen verik a betegeket.

A HRW jelentése 170 beteg kikérdezésével készült el, és a címe is sokkoló: „Mint egy halálbüntetés”. Ghánában 650 ezer ember szenved mentális zavarban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez