600 dollárba kerül egy gyerekkatona,1000 dollárba egy feleség az iszlamista Észak-Maliban

Mali, Timbuktu –  Erről az ENSZ főtitkár emberi jogokkal foglalkozó helyettese beszélt. Ivan Simonovic elmondta,hogy az iszlamista milíciáknak van pénzük, ezt főként a kábítószerkereskedelemből illetve az emberrablásból szerzik. így aztán gyerek hadsereget toboroznak, fejenként 600 dollárért…

  Így nem csoda, ha napról napra nő az iszlamista harcosok száma Mali északi részén, melyet tavasszal foglaltak el a fanatikus felkelő csoportok. A nők helyzete is igen hátrányosan változott meg az elmúlt időkben: gyakorlatilag adják és veszik őket a piacon. Az átlagár 1000 dollár. Az iszlamista milíciák ily módon egész prostitúciós hálózatot is fenntartanak Mali északi részén.
  Mindeközben bevezették a sariat a bírósági gyakorlatba. Az ENSZ főtitkárhelyettese szerint eddig biztos adat három nyilvános kivégzésről, nyolc amputálásról van. Kétszer nyilvánosan megkorbácsoltak elítélteket Mali északi részén. Valószínű, hogy ennél jóval több eset van, de megbízható információt szerezni erről nagyon nehéz.
  Az ENSZ főtitkárhelyettese nem titkolta azt sem, hogy magában Maliban is sokszor megsértik az emberi jogokat, különösen a katonai táborokban berendezett börtönökben. Ennek a jelentésnek az adhat különleges jelentőséget, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban tárgyalja azt a francia javaslatot, amely nemzetközi katonai erő alkalmazását indítványozza Mali északi részének felszabadítására. Az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a nyugat-afrikai államokat elsősorban az nyugtalanítja, hogy az iszlamista milíciák nagyon jó kapcsolatban vannak az al Kaidával, és nemzetközi dzsihadista terrorista központot akarnak létrehozni Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez