Mali iszlamisták halálos fenyegetése Hollande francia elnöknek és a túszoknak

Mali, Timbuktu –  “Hollande elnök veszélybe sodorja a saját életét éppúgy, mint a Szahel övezetben levő francia túszokét azzal, hogy katonai akciót készít elő Mali északi részén.”- nyilatkozta a Mujao nevű iszlamista szervezet egyik vezetője az afp hírügynökségnek. Hollande elnök Kinshasában közölte, hogy “álláspontja nagyon szilárd a terrorizmus ellenes harcban.”

   Oumar Ould Hamaha jelenleg a Mujao nevű szervezet egyik vezetője, de korábban az Ansar Dine tuareg iszlamista milícia egyik főnöke volt. A Mujao nemzeti hovatartozás nélkül kívánja egyesíteni a dzsihád harcosokat Északnyugat-Afrikában. Rendkívül szoros a kapcsolata az AQIM- mal, amely viszont az al Kaida helyi szervezetének számít. Jelenleg kilenc európai túsz van az AQIM fogságában, köztük hat francia. Ezek közül a franciák közül egy magyar származású, a Vajdaságban született.
  Oumar Ould Hamaha azt is elmondta a francia hírügynökségnek, hogy nagyon könnyen szerezhetnek új túszokat is, méghozzá nemcsak Afrikában, de akár Franciaországban is. Október kilencedikén egy francia dzsihád harcos tizenegy perces videón fenyegette meg a francia állampolgárokat azzal, hogy könnyen túszok lehetnek, ha Hollande elnök továbbra is támogat egy “agressziót ” Maliban.”Ez az agresszió nem érdeke Franciaországnak!”- hangsúlyozta a francia dzsihád harcos Mauritániában.
  Francois Hollande elnök Kinshasában megerősítette, hogy Franciaország kitart álláspontja mellett. Pénzzel és logisztikával támogatja Mali északi részének a felszabadítását, de közvetlenül katonailag nem vesz részt abban. Az ENSZ BT nemrég 45 napot adott az ENSZ főtitkárnak, a nyugat-afrikai államok szervezetének és az Afrikai Unónak, hogy kidolgozzanak egy tervet Mali északi részének felszabadítására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez