Kongói püspökök leleményes harca a fegyveres milíciák ellen

Kongó, Egyesült Államok –  “Aki drágakövet vesz Kongóból, az kérjen igazolást annak eredetéről is!”- javasolja a püspöki kar, melynek egyik tagja épp körutat tesz Európában és Észak-Amerikában. Washingtonban már el is fogadtak egy törvényt, amely megköveteli az eredet igazolását a drágakövek vásárlásánál. Kongóban a fegyveres milíciák jórészt a drágakövek eladásából élnek…

   Djomo Lola püspök az RFI rádiónak nyilatkozott arról, hogy az amerikai törvényhozás már döntött a szigorításról, így a jövőben nehezebb lesz olyan kongói drágakövet eladni az Egyesült Államokban, mely a fegyveres milíciák bányáiból származik.
  A francia közszolgálati RFI rádió nemrég tett közzé egy ENSZ dokumentumot, mely a kelet- kongói fegyveres milíciák működését vizsgálta meg. A jelentésből kiderült, hogy a milíciák fő bevételi forrása a drágakövek illegális bányászata és eladása külföldön. Az így megszerzett pénzből a többi között gyerekkatonákat toboroznak. Számuk már meghaladja a 250-et, és gyorsan nő Kongó keleti részén, ahol a fegyveres milíciák eredményesen szállnak szembe a kormánycsapatokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez