Korrupció miatt vizsgálnak egy kínai céget Botswanában

Korrupciót sejt egy erőmű-építési pályázatnál, ezért nyomozást indított a botswanai korrupcióellenes hivatal. A Morupule B erőműről van szó, amelynek kivitelezését a kínai CNEEC nyerte el még 2008-ban.

A Morupule B bővítésével és az új blokkok elindításával 2012 őszére végeznie kellett volna a kínai cégnek. Az idén tavasszal azonban mindössze egy blokk termelt áramot, másik kettőt szereltek, a negyedik pedig még csak épült. A teljes beruházás 970 millió dollár értékű. A kormányzat a tavaszi állapotok ismeretében egy nemzetközi ügyvédi irodát kért fel, hogy készítsen elő keresetet, amelyben Botswana nagy összegű kártérítést kér, mert méregdrágán kell importálnia az áramot. A helyi anti-korrupciós hivatal ezek után kezdett nyomozásba.

Nem a CNEEC az első olyan kínai cég, amelynek nehézségei támadnak Botswanában. A gaboronei kormány ez év márciusában a reptérfejlesztéssel megbízott Sinohydro céget 6 millió eurónyi összegre büntette, mert a légikikötő bővítése nem készült el a 2010-es határidőre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez