Ausztrál sírok az egyiptomi sivatagban

Egyiptom, Ausztrália – Egyre kevesebben vannak az élők sorában, de az idő múlásával egyre világosabbá válik, milyen fontos szerepük volt az ausztrál katonáknak az El-Alamein-i ütközetben. 21 veterán most a helyszínen tisztelgett az elesettek emléke előtt.

 Több, mint 1000 ausztrál katona halt meg és körülbelül 3600-an sebesültek meg a csatában El Alamein-nél, Egyiptom északi részén 1942-ben. „70 éve, ezen a helyen elkerülhetetlen volt szembenézni a háborúval és a halállal.” mondta Warren Snowdon az Ausztrál Veteránok Szövetségének (Veterans’ Affairs) szóvivője az összegyűlteknek a megemlékezésen. „A mai napon újból gyászoljuk azokat, akik nem tértek haza, de ugyanakkor azok előtt tisztelgünk,

“A harcot úgy sikerült megnyerni, hogy az Ausztrál egységek feltartották Rommel legerősebb alakulatait, így Anglia, Új-Zéland, India, Dél-Afrika, Franciaország és Lengyelország csapatai lerohanhatták a kevésbé felszerelt Olasz hadosztályokat.” emlékeztetett Snowdon.

George Mason,(88) számára ez a megemlékezés “illő” volt az ausztrál hősi halottak emlékéhez. “Megtisztelőnek tartom, hogy újból képviselhetem az országomat Egyiptomban” nyilatkozta a Yarrawonga-ból érkezett veterán.

Az Ausztrál Hadsereget képviselő David Morrison altábornagy arról beszélt, hogy miért is vettek részt az ausztrál csapatok ebben az – otthonuktól távol eső – ütközetben.”Fiainkat – és mostanában már lányainkat is… – úgy küldtük harcba, hogy ezzel a világ biztonságáért tegyünk, amely egyben a saját biztonságunk alapköve is. Mert az ausztrál katonáknak nincs olyan, hogy mások háborúja”.

Az australoport.hu cikke alapján

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez