A hat francia túsz élete Hollande elnök kezében van!- mondta az AQIM új emírje

Mauritánia, Franciaország – Yahia Abu Al Hamamot nemrég nevezte ki az AQIM főnöke a Szahel és a Szahara emírjének. Első interjújában megfenyegette Franciaország elnökét: ha támogatja a katonai akciót Mali északi részének felszabadítására, akkor a hat francia túszt kivégzik! A hat túsz közül az egyik magyar származású, a Vajdaságban született.

   Franciaország terjesztette elő a Biztonsági Tanácsban azt a javaslatot, amely katonai akciót irányoz elő Mali északi részének felszabadítására. A javaslatot a Biztonsági Tanács egyhangúan elfogadta és 45 napot adott arra, hogy a konkrét terveket kidolgozzák. Ebből a célból nemrég nemzetközi tanácskozást tartottak Bamakóban, hogy összehangolják az elképzeléseket.
   Az AQIM új emírje erre a bamakói tanácskozásra reagált. Az interjút egy mauritániai hírügynökségnek adta, amely gyakran közöl híreket az iszlamista szervezet akcióiról és a túszokról. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a túszokat élő pajzsként használnák fel az iszlamista fegyveresek, ha kitör a háború Mali északi részének felszabadítására. Franciaország közvetlenül nem akar részt venni a harcokban, de minden támogatást megad ahhoz, hogy az iszlamista milíciákat kiűzzék Mali északi részéről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez