Padlófék az alkotmányozásnak Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Tovább késik az alkotmány szövegezése. A munkával megbízott testület ügyét ugyanis a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság visszautalta a Legfelsőbb Alkotmánybíróságnak. A bizottságot egyebek mellett  működésének átláthatatlansága miatt citálták a bíróság elé.

 

A bizottság működése és száz tagjának kiválasztása miatt tucatnyi feljelentés érkezett. Ezekre nincs egyelőre hivatalos bírósági válasz, vagy ítélet. Ez a mostani alkotmányozó bizottság már a második testület, amely az új alaptörvény szövegezését végezné. 
Az első testületet még márciusban alakították meg, de abban a világi szervezetek, a kopt egyház és az al-Azhar iszlám egyetem sem vett részt, mert a helyek többségét a Muzulmán Testvériség foglalta el. Ezt a bizottságot áprilisban oszlatták fel. Az új alkotmányozó testületet júniusban hozták létre, de ezzel szemben is sok a kritika, mert teljesen átláthatatlan a működése, és ellenzői ennek a testületnek is felróják, hogy iszlamista többségű.

Az új alaptörvény megalkotása nemcsak a demokratikus berendezkedés kereteinek a kialakítása miatt lenne fontos, hanem azért is, mert a régi alkotmány 2011-ben a forradalom győzelme után felfüggesztették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez