Iszlamista fanatikusok lerombolták a Függetlenség emlékművét Timbuktu főterén

Mali, Timbuktu –   ” A teret körülzártá, jöttek a munkagépek és lerombolták a magas beton emlékművet, amely a szent város szimbóluma volt. Timbuktu immár felismerhetetlenné vált, miután a szent mauzóleumok után a Függetlenség emlékművét is lerombolták. Nagyon félünk!”- számolt be egy szemtanú az RFI rádiónak.

   Egy másik rémes történet  szemtanúja, Fatima asszony már Mauritániában nyilatkozott. Oda menekült a családjával. Beszámolója szerint a mali hadsereg két kis falu férfi lakosságát teljesen kiirtotta Diabali tartományban. A hadügyminiszter, aki szintén az RFI rádiónak nyilatkozott, cáfolta ezt. Szerinte a hadsereg alakulatai banditákkal csaptak össze a környéken.
  Mindeközben a helyszínen egyelőre nemigen látszik kibontakozni a nagy katonai offenzíva, melynek célja Mali északi részének felszabadítása lenne az iszlamista milíciák uralma alól. Mali hadserege továbbra sem lelkesedik azért, hogy együttműködjön más afrikai államok katonáival. Még kevésbé akarnak visszakerülni polgári irányítás alá. Épp azért csináltak puccsot, hogy a hadsereg átvehesse az ország irányítását és ne függjön a demokratikusan megválasztott politikusoktól. Az ENSZ és az Afrikai Unió felhívta arra Mali minden vezetőjének figyelmét, hogy jövőre mindenképp demokratikus választást kell tartani az országban. Ez a feltétele annak, hogy Mali külső támogatást kapjon északi területének felszabadítására.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez