Elbarikádozták magukat a munkások Kelet-Afrika egyetlen olajfinomító üzemében

Kenya, Nairobi – Sztrájkolnak a munkások Kelet-Afrika egyetlen olajfinomítójában. A bejáratokat elbarikádozták és senkit nem engednek be az üzembe. A dolgozók azért szüntették be a munkát, hogy tiltakozzanak az üzem bezárása ellen.

 

Több mint 500 munkás és az olajfinomítóval szerződésben álló vállalkozó sztrájkol a kenyai üzemben. A tiltakozó megmozduláshoz helyi lakosok is csatlakoztak. A tüntetők azt követelik a kormánytól, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra az olajfinomító sorsáról szóló jelentést. Brij Mohan Bansal az olajfinomító igazgatója elmondta, hogy az üzemben gyakorlatilag szünetel a termelés, mert a munkások attól félnek, hogy a kormány inkább bezárja az elavult létesítményt ahelyett, hogy felújítaná. A munkások szerint a kormány már előre eldöntötte, hogy bezárja a létesítményt. Szerintük az üzem bezárása súlyosan érintené az ország gazdaságát.  Az olajfinomítót a kenyai állam az indiai Essar Energy céggel közösen üzemelteti.  

A Mombasában található olajfinomító lassan több mint 50 éves és ez az egyetlen ilyen létesítmény egész Kelet-Afrikában. Az üzem sorsáról hivatalos állásfoglalás még nem született, de forgalmazók korábban többször is jelezték, hogy nincsenek megelégedve az itt előállított üzemanyag minőségével. A forgalmazó cégek ezért azt kérik a kormánytól, hogy zárja be a gyárat, mert külföldről jobb minőségű, olcsóbb üzemanyagot tudnak beszerezni. A kenyai törvények előírják, hogy a forgalmazó cégek csak is a mombasai olajfinomítótól vásárolhatnak. Külföldről pedig nem importálhatnak.

Az üzem igazgatója elmondta, hogy az olajfinomító 32 ezer hordó nyersolajat képes feldolgozni naponta, de a csökkenő kereslet miatt jelenleg kevesebb, mint 2500 hordónyi üzemanyagot állítanak elő egy nap. Az igazgató megjegyezte, hogy emiatt veszteségesen üzemelnek. Az indiai Essar Energy korábban jelezte, hogy kész 1,2 milliárd dollárból felújítani az üzemet. A kenyai Energiahivatal viszont raktárrá szeretné átalakítani az olajfinomítót. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez