A dzsihád harcosok nemcsak Afrikát, de Európát is fenyegetik!

Franciaország, Niger –  Erről nyilatkozott a Le Figaronak Niger köztársasági elnöke, aki kedden tárgyal Párizsban. Mahamadou Issoufou elnök szerint a dzsihád harcosok, akik Mali északi részén gyülekeznek, nem állnak meg Afrika határán.

 

„A céljuk Európa! Aki kézben tartja Afrikát, az előbb utóbb Európát is elfoglalja! Épp ezért a katonai beavatkozás sokkal kisebb rossz, mint a be nem avatkozás Mali északi részén!”- hangsúlyozta Niger köztársasági elnöke.
 A beavatkozás sikeréhez persze az is szükséges, hogy az érintett afrikai államok mindent megtegyenek a siker érdekében: mindenekelőtt Maliról, Mauritániáról, Nigerről, Algériáról és Líbiáról van szó. Az első három ország elvben egyetért a katonai intervencióval. A nigeri elnök szerint nagyon jó lenne, ha Algéria is részt vállalna benne. De hogyha erre nem hajlandó, akkor legalább zárja le a határát! Nem hermetikus határzárról van szó, de a dzsihád harcosok legfőbb utánpótlási vonala Algéria szaharai részén van. Niger elnöke ugyanerre kéri Líbia kormányát is, hiszen az utánpótlás jó része Kadhafi kifosztott raktáraiból érkezik Mali északi részére.
 A nyugat-afrikai államok elvben 3300 katonát küldenek Maliba, a közös stratégiai tervben a vezérkari főnökök nemrég megállapodtak. Franciaország támogatja az intervenciót, de közvetlenül nem vesz részt abban. Niger elnöke azért is érkezik kedden Párizsba, hogy  tisztázza: milyen konkrét támogatásra számíthatnak a nyugat-afrikai országok, ha megindítják csapataikat Mali északi részének felszabadítására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez