Nem szerelem, érdek – titkos tárgyalások Mali kormánya és a tuareg milíciák között

“Mali kormánya nem engedheti meg, hogy fegyverrel rákényszerítsék a sariat az északi területekre. Azt viszont lehetővé teheti, hogy valamiféle autonóm kormányzás jöjjön létre a tuareg területeken, ahol ők dönthetnek arról, hogy mit is akarnak valójában”. – így foglalta össze a helyzetet Burkina Faso külügyminisztere, aki a nyugat-afrikai államok nevében közvetít Mali kormánya és a tuareg milíciák között.

Nagyon érzékeny kérdésről van szó, de az autonómiáért cserébe a tuareg milíciák szembefordulnának az iszlamista erőkkel, melyeknek nincs keresnivalójuk Mali területén!- folytatta mondandóját a miniszter. Valamiféle megállapodásra annál is nagyobb szükség lenne, mert a nyugat-afrikai államok közös katonai akciójára legkorábban, szeptemberben kerülhet sor. Addig viszont nagyon megerősödhetnek az iszlamista milíciák, melyek az uralmuk alatt tartják Mali északi részét. A világi tuareg szervezet, az MNLA már teljesen kiszorult onnan, az iszlamista Ansar Dine kétértelmű kapcsolatban áll a többi, nem tuareg iszlamista milíciával. Eredetileg ez a tuareg milícia is azt követelte, hogy vezessék be a sariat, Mohamed próféta szigorú törvényét Mali egész északi részén, de vezetőjük legutóbb már arról nyilatkozott, hogy beérik annyival, ha székhelyükön, Kidal városában lesz érvényes a saria.

Mali kormányzata eredetileg egyáltalán nem akart autonómiát adni a tuaregeknek, és arra hivatkozott, hogy ez a kékturbános muzulmán népcsoport nincs is többségben Északon, melyet ők Azawadnak neveznek. A jelenlegi kínos helyzetben Mali kormánya is engedékenyebb, hiszen hadserege csaknem szétesett, és újjászervezése hónapokat vesz igénybe. Az iszlamista milíciák közben egyre erősödnek: legutóbb már a fővárostól, Bamakótól nem messze raboltak el egy francia állampolgárt!
Burkina Faso külügyminisztere a nigeri példát javasolja Malinak. Nigerben a tuaregek autonómiát élveznek egy- két körzetben, és ez nem fenyegeti létében az államot. Mindenki tisztában van azzal, hogy ha Mali kormánya megegyezik a tuareg milíciákkal, akkor az nem szerelmi, hanem érdekházasság lesz! Ráadásul a tuareg milíciák önmagukban nem túlságosan erősek, egyedül tehát nem fordulhatnak szembe az al Kaida észak-afrikai szárnyával és a többi fanatikus szervezettel. A közös katonai akció pedig egyre késlekedik, és ma már minden szakértő megegyezik abban, hogy szeptember előtt aligha indulhatnak meg a csapatok Mali északi részének felszabadítására. Idő tehát bőven van a tárgyalásokra a tuareg milíciákkal, melyet a legnagyobb titokban folytatnak Burkina Faso fővárosában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez