Zoé bárkája – per Párizsban egy balul sikerült gyerekmentő akció miatt

Franciaország, Csád – Francia családok! Fogadjatok örökbe árvákat Darfurból! Ezzel a felhívással fordult a közvéleményhez Franciaországban 2007-ben a Zoé bárkája elnevezésű szervezet. Legalább 1000 befogadó család kell, hiszen oly sok árva kisgyerek vár családra Darfurban- állították a szervezők, akik szép pénzeket inkasszáltak a potenciális szülőktől. Mi lett ezzel a pénzzel?

Ezt kell kideríteni a párizsi pernek során, mely hétfőn kezdődik a francia fővárosban. De mi lett magával az akcióval? Csúfos kudarcba fulladt! Amikor 103 gyereket akartak egy spanyol gépen Franciaországba szállítani Csádból, akkor kiderült: a gyerekek döntő többsége nem a szomszédos Darfurból való és nem is árva! Gyerekrablás történt!- mennydörögte a csádi elnök és Zoé bárkája süllyedni kezdett. A Csádban levő összes munkatársat elfogták, beleértve a főnököt is. Még a spanyol repülőgép személyzetét is lecsukták! Sárközy elnök személyesen utazott Csádba, hogy elsimítsa a problémát, de csak félsiker koronázta erőfeszítését. Néhány francia újságírót, akik tudósítottak a Zoé bárkájáról sikerült kihoznia a börtönből. A többiek maradtak, nyolcéves kényszermunkára ítélték őket. Zapatero spanyol kormányfő hosszas telefonálgatás után elintézte, hogy a gép spanyol személyzete is szabadon távozhatott Csádból.

Amint megszületett az ítélet, Franciaország kérte állampolgárai kiadatását, hivatkozva egy 1976-os egyezményre. Ennek alapján Csád ki is adta a francia állampolgárokat, akiket nyolcéves börtönbüntetésre ítélt egy francia bíróság. Happy end nincs? De van! Deby csádi elnök ezek után megkegyelmezett a Zoé bárkája munkatársainak, így Franciaországban szabadon engedték őket. Épp idejében: a Zoé bárkája főnöke éhségsztrájkot folytatott és olyan gyenge volt már, hogy két rendőr támogatta a bírósági tárgyalás során.
A nemzetközi  büntetőjogi per tehát réges-régen véget ért, de maradtak a dühös francia szülők, akik hiába vártak a darfuri árvákra. Mi lett a pénzünkkel, melyet 2007-ben fizettünk be örökbe fogadás reményében? Erre a kérdésre kell megadnia a választ a ma kezdődő párizsi pernek, amely végképp elsüllyeszti majd Zoé bárkáját a feledés homályába …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez