Szakítópróbával felérő koalíciós kötélhúzás Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Kilépne a kormánykoalícióból az államfő pártja. A Kongresszus a Köztársaságért azért távozna, mert elégedetlen azzal, ahogy az iszlamista Ennahda intézi az ügyeket.

Ha nem veszik figyelembe a javaslataikat, kilépünk a koalícióból, közölte sajtótájékoztatóján az államfő által alapított párt főtitkára Mohamed Abbou. Nem ez az első eset, hogy Kongresszus a kilépéssel fenyegetőzik. Mostani bejelentésük apropója az államfő tíz nappal ezelőtti nyilatkozata. Moncef Marzouki akkor a silianai tüntetések kapcsán javasolta, hogy legyen új kormány, amely képes megfelelő választ adni a régióból érkező követelésekre. Az államfő azonban közvetlenül nem alakíthatja át a kormányt.

A Kongresszus azt is követeli, hogy az koalíciót vezető iszlamista párt vegye figyelembe a koalíciós társak javaslatait és a döntések előtt kérje ki a két bal-közép párt véleményét is.

Mohamed Abbou májusban lépett ki a kormányból, amelyben addig miniszter volt. Lemondását azzal indokolta, hogy a közigazgatás lassan dolgozza fel a korrupciós ügyeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez