Letartóztatási parancs Nigéria jegybankelnöke ellen-8 milliárd dollárt keresnek rajta!

Nigéria, Abuja-  A letartóztatási parancs akkor lép életbe, ha a bankelnök és 14 társa nem jelenik meg a parlamenti vizsgáló bizottság előtt- közölte a házelnök hivatala. A jegybank elnökét és 14 társát azzal gyanúsítják, hogy nem utaltak át 8 milliárd dollárt az államkincstárnak. Nemrég a bankelnök javasolta,hogy csökkentsék a képviselőház létszámát és megjegyezte, hogy fele ennyi közszolgálati dolgozó is bőven elég lenne Nigériában…

Lamido Sanusi, a jegybank elnöke nemcsak Afrikában, de az egész világon megbecsült pénzügyi szakértőnek számít. Tavaly a The Banker című befolyásos szaklap az év jegybankárának választotta meg őt. Amikor a vádakról kérdezték akkor közölte, hogy két független könyvszakértő ellenőrzi folyamatosan a jegybank pénzügyeit, így nem fordulhat elő, hogy 8 milliárd dollárt ne utaljanak át, ha az a törvények szerint szabályosan jár. A bankelnök elmondta azt is, hogy a letartóztatási parancsról nem tud, de helyettese elmegy a parlamenti vizsgáló bizottság ülésére. Ő ugyanis jelenleg külföldön tárgyal.
A többi 14 megvádolt vezető is fontos személyiség Nigériában: köztük van például az állami olajtársaság feje és az országos nyugdíjalap első embere is. Nigériában óriási a korrupció és ez elsősorban az olajpénzekhez kötődik. Afrika legnépesebb országában az államapparátust lefizethetőnek tartják. Ugyanakkor a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank áll a korrupció ellenes harc élén. Nemrég elrabolták a pénzügyminiszter asszony édesanyját. Most a bankelnököt vádolják korrupcióval a nemzetgyűlésben, ahol szinte minden második képviselő ellen etikai vizsgálat folyik.8 milliárd dollárt még nem kerestek senkin sem, mert ilyen hatalmas összeg zsebrevágása még az olyan közismerten korrupt országokban is nehezen elképzelhető, mint Nigéria ….

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez