“Feltámadt” az az iszlamistákat bíráló rádiós újságíró, akinek halálhírét keltették Észak-Maliban

Mali, Gao –  “Jól vagyok, itt vagyok Gaoban. Igaz, hogy már régen nem jelentkeztem a rádióm hullámhosszán, de élek. A halálommal kapcsolatos híreknek semmi alapjuk sincsen!”- mondta műholdas telefonján Kader Touré Gao városából az RFI rádiónak. Ebből is látszik, hogy milyen nehéz hiteles információt kapni Mali északi részéről.

Szombaton több forrásból is megerősítették a rádiós újságíró halálának hírét. Gao város alpolgármestere azt tudatta a világgal, hogy a menekülő iszlamista fegyveresek végeztek a velük szemben mindig kritikus rádiós újságíróval. Ezt a verziót erősítette meg Mali kormányának hivatalos közleménye is.
Aztán kiderült, hogy az újságíró él! Az RFI a felvett beszélgetést meghallgattatta olyan emberekkel, akik jól ismerik Kader Tourét. Mindnyájan megerősítették, hogy ez bizony az ő hangja! De akkor ki és miért terjesztette az ő halálhírét a hétvégén? Gao városában, a rádiós újságíró szülőhelyén teljes a káosz, semmiféle információhoz sem lehet hozzájutni. A világgal való kapcsolattartás egyetlen eszköze a műholdas telefon. De minthogy ilyennel nagyon kevesen rendelkeznek Gaoban, el kell még telnie néhány napnak, amíg kiderül: mi a helyzet abban a városban, ahol nemrég még Belmokhtar volt az úr. Ő szervezte meg a nagy terrorakciót Algériában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez