Bővülő kapcsolatok -Takács Szabolcs marokkói megbeszélései

Marokkó, Magyarország – Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára márciusban megbeszéléseket folytatott Marokkóba. Útjára elkísérte Vígh László, sportlétesítményekért felelős kormánybiztos, valamint N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi Intézet arab szakértője- írja a Külügyminisztérium

A Marokkói Királyság az egyik legstabilabb arab világbeli partnerünk. Ezzel egyidejűleg szeretnénk a magas szintű kapcsolatokat még intenzívebbé tenni. Előkészítés alatt áll a marokkói külügyminiszter magyarországi látogatása, amely 2013-ban történő megvalósulását megerősítették a marokkói partnerek. A mostani látogatás célja a fentiekben részletezett jó politikai kapcsolatok megerősítése, a felső szintű látogatások szorgalmazása volt. Magyar részről tájékoztatást adtunk a marokkói partnereknek a magyar kormány „Keleti Nyitás” politikájának politikai és gazdasági vetületeiről. A helyettes államtitkár konzultációt folytatott Nasser Bourita külügyminisztériumi államtitkárral. A magyar delegáció találkozott Karim El Akaryval, a marokkói Ifjúsági- és Sportminisztérium államtitkárával.

Magyar részről nagyra értékeljük Marokkó stabilizáló szerepét a Maghreb térségben, valamint a Száhel övezet biztonságának megerősítésében. A kétoldalú politikai kapcsolataink elmélyítését indokolja az is, hogy Marokkó jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen arab tagja, és mint ilyen, fontos partnerünk olyan válságok kezelésében, mint a szíriai vagy a mali konfliktus. Marokkó külpolitikájában meghatározó szerepet játszik a globális nyitás és ebben ugyancsak számos területen érintkezik a magyar diplomácia törekvéseivel. A már meglévő európai kapcsolatai mellett erős az együttműködési szándéka a közép-európai térséggel is. Megállapodtunk, hogy a 2013. július 1-én induló magyar V4 elnökség idején tudományos konferenciát szervezünk Budapesten a V4-Maghreb regionális együttműködés lehetőségeiről. Marokkó a keleti nyitás gazdaságpolitikai összefüggésében Magyarország kiemelt partnere az észak-afrikai és a közel-keleti térségben. Magyarország érdeke, hogy részt vegyen a marokkói gazdaság modernizációs folyamataiban. Pozitív fejlemény, hogy 2013. március 15-én Rabatban megnyílt a Magyar Kereskedelmi Központ, amely a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács égisze alatt működik. 2013 májusában jelentős marokkói üzleti delegáció látogat Magyarországra.

Marokkóban Magyarországra, mint sport nagyhatalomra tekintenek. A marokkói uralkodó személyes figyelmének eredményeként is bővíteni kívánják sport kapcsolataikat Magyarországgal, amely három területre, a sportszakember képzésre, a sport infrastruktúra fejlesztésére és üzemeltetésére fókuszál. Ebben a folyamatban kiemelkedő eseménynek számít, hogy 2013. március 21-én Budapesten együttműködési megállapodást írtak alá a magyar és a marokkói kajak-kenu szövetség képviselői, amely eredményeként jó esély nyílt arra, hogy magyar szakemberek bekapcsolódjanak a „Marchica projekt” elnevezésű marokkói vízisport infrastruktúra fejlesztési tervekbe, ami példátlan sikere lenne a magyar sporttal összefüggő gazdasági terjeszkedésnek. A mostani látogatás során a helyettes államtitkár, valamint a sportlétesítményekért felelős kormánybiztos a Budapesten aláírt megállapodás konkrét együttműködési területeinek kibontása és beazonosítása érdekében Rabatban tárgyalásokat folytatott a marokkói Ifjúsági- és Sportminisztérium államtitkárával, VI. Mohamed uralkodó királyi sporttanácsadójával, valamint a Marchica ügynökség elnökével.

A vízi sportok mellett Marokkó és Magyarország között jó együttműködés alakulhat ki a vívó sport, a lovas sportok, a kerékpár, illetve a labdarúgás területén. A Ferencváros labdarúgó szakosztályának vezérigazgatója, Orosz Pál a közelmúltban fűzte szorosabbra a klub együttműködését egy casablancai labdarúgó klubbal, a Raja Casablancaval, ahol édesapja, id. Orosz Pál a 70-es években edzőként ért el kiemelkedő sportsikereket. A helyettes államtitkár tárgyalásokat folytatott arról is, hogy egy magyar–marokkói–spanyol együttműködés keretében méltóképpen járuljunk hozzá Puskás Ferenc amúgy is jelentős marokkói emlékének megőrzéséhez.

A sport mellett a kultúra is olyan terület, ahol Marokkó Magyarországra nagyhatalomként tekint. A helyettes államtitkár rabati tárgyalásai során szorgalmazta, hogy Magyarország 2013. március 1-i csatlakozását követően Marokkó is csatlakozzon az Európa Tanács „Kulturális Útvonalakról szóló részegyezményéhez, amely jó lehetőséget teremt az iszlám és ottomán európai, valamint az európai keresztény kultúra arab világbeli hagyományainak bemutatására. Ezzel összefüggésben Strasbourgban, majd Rabatban tervezzük a témához kapcsolódó kiállítás bemutatását.

Takács Szabolcs, helyettes államtitkár ugyancsak tárgyalásokat folytatott marokkói partnereivel azzal összefüggésben, hogy Marokkó milyen formában tudná támogatni a budapesti Iparművészeti Múzeum keleti szőnyeg gyűjteményének és az ún. Esterházy kincsnek a bemutatását Marokkóban és az arab világ más országaiban.

A két ország együttműködésének egy másik potenciális területeként a helyettes államtitkár tájékoztatta marokkói partnereit a 2013. október 8-11. között Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világkonferencia előkészületeiről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez