Rendkívüli állapotot hirdettek az egyiptomi Port-Szaidban

Egyiptom, Port Szaid – Az egyiptomi elnök Mohammed Murszi rendkívüli állapotot rendelt el Port Szaidban, Szuezben és Iszmalijában. Port Szaidban  legalább 33 ember meghalt a zavargásokban.

A rendkívüli állapot hétfőn lép érvénybe és 30 napra szól. Este kilenc és reggel hat óra között kijárási tilalom van érvényben – jelentette az egyiptomi állami TV. A mostani zavargások azután robbantak ki, hogy a bíróság 21 embert halálra ítélt az egy éve történt tömegverekedésben játszott szerepe miatt, a véres összecsapás egy focimeccsen robbant ki. Akkor 74 ember halt meg. A helyi al-Masry labdarugó csapat huligánjai verekedtek össze, a kairói al-Ahly szurkolóival.  

Közben az országban belpolitikai válság fenyeget Az egyiptomi elnök „nemzeti párbeszédre” hívta a pártok vezetőit, miután a fővárosban negyedik napja tüntetnek a kormány ellen, a demonstrálók birtokukba vették a Tahrir teret. A biztonsági erőkkel többször is összecsaptak.  A liberális ellenzékiek zsarnoksággal vádolják Murszi elnököt, azok után, hogy sikerült elfogadtatnia az ország új alkotmányát. Az ellenzéki pártok azt kifogásolják, hogy az új alkotmány súlyosan korlátozza a szabadságjogokat és a vallásszabadságot. A nők jogait sem tartja tiszteletben. Ez az ellenzék szerint a forradalom elárulásával egyenlő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez