Ígéret maradt a fegyvernyugvás Észak-Nigériában, ha volt egyáltalán

Nigéria, Kano – Fegyveresek két helyen is támadást hajtottak végre Észak-Nigériában és legalább öt rendőrrel végeztek. Azt nem tudni, hogy kik voltak a támadók. A radikális iszlamista Boko Haram terrorista szervezet egyik vezetője nemrég még azt közölte, hogy tűzszünetet hirdetnek. 

 

Az első akciót a Kaduna államban található Birnin Gwariban hajtották végre a támadók, akik körülbelül 60-an voltak. A fegyveresek egy rendőrállomást, majd az Ecobank és a First Bank helyi kirendeltségét támadták meg.  Jól fel voltak fegyverezve. Vállról indítható rakétákkal, gránátvetőkkel, kézigránátokkal és gépfegyverekkel lendültek támadásba és három rendőrrel végeztek.

A második támadás Kanoban volt, ahol rendszeresek a robbantásos merényletek. A feltételezések szerint iszlamista terroristák támadták meg a Bunkure negyedben található rendőrállomást. A támadók motorkerékpárral érkeztek és egy bombát dobtak az épületbe, amely felrobbant. A detonáció következtében az épület teljesen leégett. A merényletben két rendőr vesztette életét.

Olufemi Adenaike, Kaduna állam rendőrparancsnoka elmondta, hogy Birinin Gwariban a támadók túlerőben voltak, a rendőrállomáson csak 20 rendőr volt.  Még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a támadásért. Az Ecobank egyik neve elhallgatását kérő biztonsági ember azt közölte, hogy támadóknak nem sikerült felnyitniuk a bank páncélszekrényét.  

Nemrég a radikális iszlamista Boko Haram egyik vezetője, Sheik Abu Mohammed Ibn Abdulazeez tűzszünetet hirdetett és felszólította a szervezet tagjait, hogy szüntessék be a támadásokat. A Boko Haram 2009-ben indított lázadást a központi vezetés ellen és azóta szinte mindennapossá válták a merényletek, amelyek több száz ember életét követelték.

A Boko Haram valódi vezetője, Abubakar Shekau nem erősítette meg, de nem is cáfolta Abdulazeez tűzszüneti felhívását.  Így némiképp bizonytalan a helyzet. Abdulazeez egyébként 2012 novemberében kétszer is párbeszédet sürgetett a központi vezetéssel.

Azt pontosan nem tudni, hogy Abdulazeeznek mekkora a befolyása a Boko Haramban. Szakértők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a Boko Haram valójában kisebb frakciókra és csoportokra esett szét, amelyek önállóan működnek. A mostani támadásoknál sem lehet tudni, hogy kik az elkövetők. A valóságban a Boko Haramon kívül még számos csoport működik Észak-Nigériában, amelyeknek tagjai közönséges bűnözők vagy szökevények, akik szívesen halásznak a zavarosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez