Az Anszaru nevű iszlamista szervezet fogságában van a hét külföldi túsz Nigériában

Nigéria, Abuja – Ezt maga a fanatikus muzulmán szervezet közölte azt követően, hogy a hétvégén fegyveresek elraboltak hét külföldit egy útépítésről Nigéria északi részén. Egy biztonsági őrt lelőttek. A nigériai rendőrség közlése szerint a hét túsz: brit, görög, olasz, libanoni és fülöp-szigeteki állampolgár. Mindegyik érintett ország nagykövetsége közölte, hogy mindent megtesz a túszok kiszabadításáért.

Mit lehet tudni az Anszaru nevű iszlamista szervezetről? Ez a Boko Haram milícia egy szakadár egysége. Neve azt jelenti: Élcsapat, amely védelmezi a muzulmánokat fekete Afrikában. Abban különbözik a Boko Haramtól, hogy komolyabban veszi a nemzetközi dzsihádot, mint a helyi ügyeket. Legutóbb például egy francia állampolgárt rabolt el az Anszaru. Indok: Franciaországban nem engedélyezik a nők fátyol viselését.
Nigéria fővárosában a nagykövetségek egyre másra szólítják fel polgáraikat arra, hogy csak nagyon indokolt esetben látogassanak el az ország északi részére, ahol az iszlamista milíciákkal szemben a rendőrség tehetetlen. Az elmúlt hónapokban itt már végeztek ki kínai útépítő mérnököket, észak-koreai orvosokat és olyan külföldi egészségügyi dolgozókat is, akik gyermekbénulás ellen oltották be a kicsiket. Amikor a hír megérkezett Abujaba arról, hogy a kilenc egészségügyi dolgozót megölték, akkor az amerikai nagykövetség közleményt adott ki, melynek lényege az, hogy Nigériában az ország közbiztonsága az északi részeken “unpredictable”, vagyis senki sem tudhatja biztosan, hogy mire ébred másnap és  nem jár-e esetleg úgy, mint az a hét külföldi túsz, aki a fanatikus Anszaru szervezet fogságában imádkozik a szabadulásért…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez