A királyi család eladta élelmiszeripari érdekeltségeit Marokkóban

Marokkó, Rabat – A királyi család kiszállt az élelmiszertermelésből. Két év alatt minden ilyen részvénypakettjüktől megszabadultak. Legutolsóként az egyetlen marokkói cukoripari vállalkozást adták el. A vevő egy szingapúri cégóriás.

A tejfeldolgozást a Danone, a sütőipari vállalkozást pedig a Kfart vette meg a királyi családtól az elmúlt két évben, hogy csak a két legismertebb vevőt említsük. Utolsóként az uralkodói élelmiszeripari portfólióból a Cosumar cukorfeldolgozó maradt. Ezt most a szingapúri Wilmar vette meg. Az üzletet a Nemzeti Befektetési Társaságon keresztül intézték. A királyi udvar 202,5 millió euróért adott túl a 27,5 százalékos részesedésén. Ezt az üzletet követi majd a Cosumar 26,5 százalékának átadása marokkói pénzügyi befektetőknek. Ezzel a királyi család két év alatt megszabadult az élelmiszer előállítási befektetéseitől és a Nemzeti Befektetési Társaságot olyan befektetési alappá alakítják át, amely a távközlésbe, az energiaiparba és az élelmiszerszektorba fektet be.

A szingapúri Wilmarnak is jól jön az üzlet, hiszen ezzel beteszi a lábát az afrikai cukorpiacra is, ami jó befektetésnek tűnik, hiszen Ázsiában évente 2 millió tonnával nő a cukorfogyasztás, Afrikában pedig 10 millió tonnás bővülést valószínűsítenek a következő évtizedre. A Wilmar egyébként, mint alapanyag-kereskedő már 12 afrikai országban van jelen a gabona, a rizs és a növényi olaj (pálmaolaj) termelésben és kereskedelemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez