Az arab tavasz imámja nem prédikálhat a Tahrir téren, mert bírálta Morszi elnököt

Egyiptom, Kairó –  Ez durva tréfa!- nyilatkozta a vallásügyi miniszter döntéséről Sahin imám, aki döntő szerepet játszott Mubarak elnök megdöntésében. Az imám nem használhatja fel a mecsetet politikai céljai érdekében! – erősítette meg a döntést a vallásügyi miniszter.

A 37 éves imám 2005 óta irányította a Tahrir téri mecsetet, amely kulcsszerepet játszott Mubarak megbuktatásában. A diktatúra idején megfigyelte őt a nemzetbiztonsági szolgálat, de nem merték letartóztatni a népszerű fiatal imámot. Amint megkezdődtek a tüntetések Mubarak ellen, a Tahrir tér Kairóban a dráma központi helyszínévé vált. Mind a szakállas muzulmán testvérek, mind a miniszoknyás eladólányok lelkesen hallgatták az ifjú imámot, aki a diktatatúrát ostorozta. 2011 február másodikán Mubarak titkosrendőrsége ellentámadást indított: tevéken érkező kommandósok rohamozták meg a tüntetőket a Tahrir téren. Fegyvert is használtak. Egy fiatalember holttestét az imám maga védte meg attól, hogy a kommandósok magukkal vigyék. Az ifjú mártír holttestét a mecsetbe vitték, és ott várta meg az imám az édesanya érkezését. Majd pedig a pénteki ima során gyászbeszédet mondott az ifjú mártír felett. Február 11-én Mubarak lemondott, a diktatúra összeomlott.
  Jöttek a választások és az ifjú imám a Muzulmán Testvériségre szavazott, vagyis Morszi elnökre. Ám hamar kiábrándult, amikor látta, hogy az új hatalom nemigen törődik a nép gondjaival, annál inkább azzal, hogy az összes fontos tisztségbe a saját embereit helyezze el. Sahin imám nemcsak a mecsetben adott hangot kiábrándultságának, hanem egy magán televízióban is, ahol saját műsora volt. Ezt már nem tudta elviselni a kormány, amely “felfüggesztette” az ifjú imám tevékenységét. Az arab tavasz szimbóluma nem prédikálhat a Tahrir téren, mert bírálta Morszi elnököt, aki épp az arab tavasz eredményeképp lett Egyiptom államfője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez