Lumumbaville épül a Kongói DK-ban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – A kongói vezetést bejelentette, hogy  várost épít, amely Patrice Lumumba nevét viseli.

A kongói kormány tervét sokan támogatják az országban. A kongói szabadságharcos ugyanis még mindig népszerű. Lumumbaville valójában két település egyesítésével és több tucat épület felépítésével jön létre Kassai-Oriental tartományban, ott, ahol Patrice Lumumba született. Az építkezések 2014-ben kezdődnek. A kongói vezetés azt reméli, hogy a nagyszabású projektet nyugati donorok is támogatják majd. A városból a tervek szerint idegenforgalmi központot hoznak létre.  

Patrice Émery Lumumba 1925-ben született. Az afrikai kontinens egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb politikusa volt. Lumumba vezetésével Kongó 1960-ban elnyerte függetlenségét Belgiumtól. Ő volt az ország első szabadon választott miniszterelnöke, a Szovjetunió szövetségesének számított. A belgák, az amerikaiak és a britek viszont nem nézték jó szemmel a fiatal politikus tevékenységét és összeesküvést szőttek ellene. Pár héttel a függetlenség kikiáltása után Lumumbát lemondatták és Elisabethvillebe (Lubumbashi) szállították, ahol megkínozták, majd kivégezték. Lumumba 35 éves volt. A belga kormány csak 2002-ben kért hivatalosan bocsánatot a történtekért.      

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez