“Lőjék ki drónnal a lázadó vezért a Kongói DK-ban!”

USA,Ruanda,Washington,Kigali –  “Ha annyira zavarja Önöket az M 23 vezére, akkor lőjék ki őt drónnal! Ebben már nagy gyakorlatuk van!” – ezt javasoltam Johnnie Carson amerikai államtitkár helyettesnek márciusban, Washingtonban. Így nyilatkozott az Observer című brit lapnak Paul Kagame.

 Hogy reagált Ruanda elnökének javaslatára az amerikai államtitkár helyettes? Nevetett! A szóban forgó vezér, Bosco Ntaganda néhány nappal később feltűnt Kigali amerikai nagykövetségén és közölte: feladja magát! Azóta már Hágában van, ahol emberiség ellenes bűnökkel vádolják.
Az Egyesült Államok és Nagy Britannia, melyek Ruanda fő támogatói és szponzorai, azt rótták fel a kis közép-afrikai országnak, hogy támogatja a lázadókat a Kongói DK északkeleti részén. Emiatt fel is függesztették a segélypénzek átutalását Ruandának. Kagame mindvégig tagadta, hogy támogatnák a lázadókat a Kongói DK keleti részén. Szerinte inkább Kabila elnök az, aki nem képes a problémák rendezésére és ő az, aki nem a polgárháborút akarja megnyerni, hanem inkább Ruanda ellen visel hadat. Paul Kagame elnök azt is felvetette, hogy vajh az ENSZ kéksisakos alakulatai miért nem csinálnak semmit a polgárháború megoldása érdekében a Kongói DK- ban? Washingtonban bírálják Ruandát amiatt is, hogy az emberi jogokat nem respektálja kellőképpen. De hol volt az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország, amikor a nagy népirtás folyt Ruandában 1994- ben?! – kérdezett vissza Kagame elnök abban az interjúban, melyet az Observer című brit lapnak adott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez