Líbiából jöttek a terroristák Nigerbe!

Niger, Niamey- 25 halottja volt annak a két terrorista akciónak, melyet Niger északi részén hajtottak végre. A célpont a nigeri hadsereg egyik laktanyája és az Areva nevű francia cég egyik uránbányája volt. Mahamadou Issoufou nigeri elnök fogadta az Areva elnök – vezérigazgatóját, majd utána nyilatkozott a sajtónak.

 Az államfő elmondta, hogy a terroristák Líbia déli részéről jöttek, de nem líbiaiak, hanem a Maliból odamenekült iszlamista szervezetekről van szó. Mahamadou Issoufu elnök elismerte, hogy Líbia kormánya sokat tesz a terrorizmus ellenes harcban, ám az ország déli részén nincs hatalma, ott az iszlamista terroristák rendezkedtek be, miután kiverték őket Maliból. Niger elnöke kifejezte aggodalmát, hogy Líbia éppúgy darabjaira szakadhat, mint egykor Szomália, és a déli rész egyértelműen a terroristák bázisa lesz. Ez pedig fenyegeti az egész Szahel övezetet.
A nigeri terror akciókért a Mujao nevű iszlamista szervezet vállalta a felelősséget. Vezére, a félszemű Mokhtar Belmokhtar állítólag személyesen irányította az akciót. A Mujao nagy szerepet játszott Mali északi részén, amikor ott az iszlamista milíciák átvették a hatalmat. A Mujao fegyverzetének nagy része Kadhafi raktáraiból származik. Az iszlamista szervezeteknek jó kapcsolatai vannak a líbiai forradalom egyes vezetőivel, mindenekelőtt azzal az Abdelhakim Belhadj-al, aki Tripoli katonai parancsnoka volt Kadhafi bukása után. Az egykori al Kaida harcos neve felmerült akkor is, amikor az amerikai kongresszus a szeptember 11-i bengázi merénylet körülményeit vizsgálta. A Mujao vezére, Mokhtar Belmokhtar éppúgy Afganisztánban harcolt, mint a líbiai Abdelhakim   Belhadj , és bár szervezete kivált az al Kaida észak-afrikai szárnyából, de a nigeri iszlamista terrorakciót Abu Zeidnek, az AQIM Maliban megölt parancsnokának ajánlotta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez