Kínai graffiti 3500 éves műemléken Egyiptomban

Egyiptom, Kína, Luxor – Itt járt Ding Jinhao!- ezt a hét írásjelet karcolta Amon isten hasára egy 14 éves kamasz turista Nankingból. Otthon még el is dicsekedett vele, és ezzel lavinát indított el a világhálón Kínában! Micsoda barbárság! – írta egy kínai régész.

 

Olyan ez, mintha nálunk a pekingi császári palotában firkálna valaki valami hasonlót vagy mondjuk Versailles-ban a Napkirály tróntermét “ékesítene” ilyen felirat. A luxori műemlék valóban nagyon régi – 3500 éves. III. Amenhotep fáraó temploma ad otthont Amon istennek. Itt van egyébként a világhódító Nagy Sándor emlékműve is. Az egyiptomi idegenvezető rögtön rászólt a kínai turista csapatra. Ők be is látták, hogy hibát követtek el, ám vízzel próbálták lemosni a graffitit, ami persze nem sikerült, viszont veszélyeztette az Amon istent ábrázoló ősi festményt.
Ki az a Ding Jinhao, aki ekkora szégyent hozott Kínára? – tudakolta több internetes kíváncsiskodó. Kiderült, hogy gazdag nankingi család sarja. A szülők a hibásak! – hangzott a közvélemény ítélete. Nekik kellett volna megtanítaniuk a fiukat arra, hogy mit szabad és mit nem! A mama sietett is bocsánatot kérni a világhálón …
Más realistább hozzászólók arról számoltak be, hogy a Nagy Fal éppúgy tele van graffitivel, mint sok más műemlék szerte a világon. És itt merül fel a kínos kérdés: vajon a fiatalok miért nem tisztelik a régi műemlékeket? Ha mi kínaiak, akik büszkék vagyunk az ősi kultúránkra, így leszerepelünk külföldön, akkor mit várjunk más népektől?- tette fel a kérdést egy történelemtanár. Aki azért óvott attól, hogy a 14 éves kamaszt az egész életére megbélyegezzék. Hibát követett el, de nem bűnt, mint egy tábornok fia, aki az év elején megerőszakolt egy lányt a kampuszon- érvelt a tanár. Aki végül arra mutat rá, hogy nincs még elfogadott viselkedési norma a kínai turisták számára, hiszen annyira új számukra a világjárás, hogy még Amon isten hasára is vígan odaírják Luxorban, hogy itt járt Ding Jinhao!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez